Norges vackraste öar

"Norges vackraste öar” med Anders Källgård

Preliminärt datum: avresa i perioden 20-25 augusti 2017.

På väg till Vega.Följ med på en resa mellan Tromsø och Bergen där vi färdas med båt och besöker flera av Västnorges spännande öar. Vår färdledare på denna resa är Anders Källgård, född 1958, läkare, författare och nesofil (ö-älskare). Han har skrivit om öar och ö-liv i tidskrifter, antologier och egna böcker.

Följande öar och ö-grupper planerar vi att stiga iland på och vi kommer att se många, många fler från fartygen:

SOMMARØY – redan innan vi går till sjöss gör vi en heldagsutflykt till numera broförsedda Sommarøy, som bjuder på ljuvliga vita sand¬stränder trots att vi befinner oss långt norr om polcirkeln. Den som följer med på vandringen uppför fjället Hillesøy får en spektakulär utsikt över ö-världen runt Tromsø. Ön Håja reser sig 486 meter rakt upp ur havet och har samma form som Ishavskatedralen i Tromsø.

Lofoten.LOFOTEN – ett vidunderligt vackert ö-landskap som nuförtiden till stor del binds ihop av många broar. Men en del ”riktiga öar” (utan bro) finns också kvar, påpekar Anders Källgård, som för övrigt håller med om att Lofoten trots sina broar är något av det vackraste han sett. Här får vi tillfälle till minst en utflykt.

LOVUND är en mycket liten och ganska isolerad ö som det gått ovanligt bra för, med laxodlingar och en fiskeindustri som varit mycket lönsam. Ingen avfolkning här inte, snarare tvärtom, med inflyttning av folk från många olika länder. Vi får lära oss mer om laxodling, en av Norges viktigaste inkomstkällor. För att komma hit måste vi lämna Hurtigruten.

TRÆNA är en av Anders Källgårds favoritöar, huvudö i en liten ö-kommun och som kämpar för överlevnad. Under senare år har musikfesti¬valen som anordnas varje sommar gjort Træna mer känd. Vi gör en dags­ut­flykt från Lovund till Træna och från Træna hoppas vi få möjlighet att göra en utflykt med båt över Pol­cirkeln till den lilla ön Selvær som definitivt är avfolkningsbygd. En vackrare båtresa är svår att tänka sig.

Vegaöarna.VEGA kommer vi till i samband med att vi åter-vänder till Hurtigruten. Vega-öarna är numera ett världsarv, och det märks att öborna är stolta över sin historia. Ejdermuseet är en självklarhet att besöka - än idag tillverkas dyra täcken med ejderdun från några av de mindre utöarna.

Preliminärt program

Dag 1 Ankomst till Tromsø, Stadsrund­tur med Polarmuseet. Välkomstmiddag.
Dag 2 Heldagsutflykt till Sommarøy. Ombordstigning på Hurtigruten kring midnatt.
Dag 3Selvær. Ombord på Hurtigruten och vi njuter av Lofoten. Utflykt.
Dag 4 Vi stiger av Hurtigruten och be­ger oss till den spännande ön Lovund där vi övernattar.
Dag 5 Utflykt till ön Træna och med båt över Polcirkeln till den lilla ön Selvær.
Dag 6 Tillbaka till fastlandet där vi stiger ombord på Hurtigruten och fortsätter vår resa söderut.
Dag 7 Ombord på Hurtigruten med bl.a. besök i Trondheim.
Dag 8 På eftermiddagen ankommer vi Bergen där vår resa avslutas.
Färdledare: En av Norges minsta öar som varit helårsbebodd är Kjeungskjaer, som vi passerar på nära håll.Anders Källgård
Antal deltagare: minst 20 och max 46
Preliminärt pris: cirka 25000 SEK

I resans pris ingår:

  • Övernattning del i dubbelrum enligt program (hotell och Hurtigruten) inklusive frukost
  • 6 luncher och 7 middagar
  • Utflykter enligt program
  • Anders Källgård som färdledare, med ö-föredrag ombord på Hurtigruten
  • ”Norges öar” - En bok av Anders Källgård

Utsikt från Hurtigruten.Pris och program kommer att fastlås cirka 1,5 år innan avresa. I resans pris ingår inte transport till Tromsö och från Bergen men vi hjälper gärna till att boka flygbiljetter så snart de är bokningsbara, cirka 1 år innan resa. Priserna på flyg varierar mycket beroende på var i Sverige ni startar er resa. Anders själv har önskat att resa med tåg av hänsyn till miljö och klimat. Bergensbanen mellan Bergen och Oslo är känd för att vara en av världens vackraste tågresor. För den som vill se mer av det spektakulära Nordnorge kan vi boka Hurtigruten från Kirkenes till Tromsö innan ni möter Anders i Tromsö.

Selvær i Træna kommun.För mer information och bokning kontakta Grönlandsresor 08-556 269 eller info@gronlandsresor.se. Se även bilagan (PDF med samma information som på denna sida.)

 

Bilagor: