Sydgrönland med Monica Larsson juli 2025

Följ med på en historisk resa som tar dig tillbaka till 900 talet när Erik den röde bosatte sig i Brattahlid på Södra Grönland. Vi lär oss om livet på den tiden och ser både ruinerna och en flott rekonstruktion av ett långhus från tiden Erik den röde bodde där. På denna resa träffar vi människor som bor och verkar här. Vi besöker nutida fårgårdar, men samtidigt besöker vi de historiska platserna kombinerat med att uppleva den spännande naturen runt omkring oss.

Sydgrönland skiljer sig tydligt från resten av landet, klimatet är betydligt mildare, det ligger ingen is på havet om vintern men under försomrarna lyser fjordarna vita av packis. Här bedrivs fåruppfödning och en del jordbruk. Landskapet präglas av höga fjäll kring de inre delarna av fjordarna och skärgård utanför kusten. Här tog ett isländskt nybyggarsamhälle form kring år 1000 och lämningarna kan idag ses över hela Sydgrönland. Dagens gårdar är oftast placerade på samma platser som Nordbornas – det finns tydliga paralleller mellan deras och de nuvarande lantbrukspionjärernas projekt.

År 2017 blev fem kärnområden i södra Grönland inskrivna på UNESCOs världsarvslista. De representerar ett unikt landskap och fascinerande historia av jordbruket i Arktis, från Inuits och Vikingarnas bosättning till dagens grönländska fårbönder. Hvalsey, Igaliku och Qassiarsuk är 3 av UNESCO-platserna tillsammans med södra Grönlands färgglada stad Qaqortoq.


Ställen vi planerar att besöka:
Narsarsuaq
Igaliko (Gardar)
Qassiarsuk (Brattalid)
Qaqortoq
Unnartoq
Fårgårdar
Hvalsöy
Skinngarveri
Isfjorden

Ciceron och reseledare är Monica Larsson
Monica Larsson var under 6 år bosatt i Grönland och har arbetat med turistnäringen på Grönland i drygt 25 år. Hon har en passion för matlagning, spännande grönländska skrönor och berättelser.. “Trots att jag jobbat med Grönland i så många år så finns det så otroligt mycket mer att upptäcka. Det blir spännande med en resa med fullt fokus av Sydgrönland!”.

Resefakta
Resan genomförs med minst 9 och max 11 deltagare.
Preliminär pris: 50 000 (resan kommer att innehålla, flyg, boende, helpension, utflykter, studiebesök mm).
Preliminärt datum:22-29 juli 2025
Resans längd: 8 dagar
Resans pris och detaljerat program kommer att vara klart cirka 1 år innan avresa.

Mer information om resan
Här kan du ladda ner ett PDF dokument med fler detaljer om resan: Sydgrönland med Monica Larsson

Information och intresseanmälan:
Grönlandsresor
Mejl: info@gronlandsresor.se Telefon: 08-556 269 70