Höga kusten och Inlandsbanan med SGS 29 augusti - 5 september 2021

Under en dryg vecka upplever vi det vackra Norrland på resa genom Ångermanland, Västerbotten och Lappland. Vi njuter av fina skärgårdsmiljöer vid Höga kusten och häftiga vatten­fall vid Storforsen. I tre dagar åker vi egen chartrad rälsbuss längs Inlandsbanan och på en sidlinje som förbinder den med stambanan. Vi har gott om utrymme ombord då den nya rälsbussen har plats för drygt åttio personer. Vi reser från Umeå till Kiruna och längs vägen stannar till vid mindre orter, museer, broar och andra viktiga platser som berättar den norrländska järnvägens historia.

Sara Lidman beskriver den norrländska järnvägens tillkomst i hennes stora epos som går under namnet Jernbanan. Vi besöker hennes gård i Missenträsk och i Torgny Lindgrens Raggsjöliden ser vi författarhemmet, platser från böckerna och får smaka på lite raggsjöpölsa enligt recept från hans bok Pölsa. I Umeå ska vi ta del av det nya Umeå som växte fram när staden var Europas kulturhuvudstad 2014 med bland annat det prisade Bildmuseet och den fina skulpturparken i Umedalen. På det trevliga bokcaféet på Pilgatan äter vi sopplunch och får ett föredrag av Umeås kulturchef Fredrik Lindegren som berättar om vad det innebar för Umeå att bli kulturhuvudstad.

Vi möter den samiska kulturen i det fina museet Àjtte i Jokkmokk och i kyrkbyn i Arvidsjaur. Vi får spännande historier från Ångermanland när Håkan Sjögren, fackordförande och bördig från trakten, berättar om Ådalens dramatiska historia och händelserna kring 1931. En trevlig båtresa tar oss från Skuleskogens nationalpark till Ulvön där vi får tid att ströva samt lära oss mer om surströmmingens historia på det lokala museet. Resan avslutas i Kiruna där vi får lära oss om stadsflytten, göra ett guidat besök i LKAB:s gruva samt bo en natt på Ishotellet. Vi bor på trevliga hotell och halvpension ingår.

Detaljerat program i PDF format

Färdledare

Resan leds av Jörgen Fredriksson, grundare av Världens Resor och lit­teratur­vetare, samt Lars Arvidsson, Världens Resors meste färdledare och lokförare. Lars har både lett resor längs Inlandsbanan och emellanåt ryckt in som lokförare på banan.

 

Fakta
 

Datum: 29 augusti – 5 september 2021

Pris: 21 900 kr
Enkelrumstillägg: 2 900 kr

I priset ingår:

 • Resa med dagtåg Stockholm - Sundsvall
 • Plats i liggvagn Kiruna - Stockholm
 • Inlandsbanan från Vännäs till Kiruna(chartrad rälsbuss i tre dagar endast för vår grupp med gott om utrymme ombord med 82 sittplatser)
 • Egen chartrad båt för vår grupp till Ulvön t/r
 • Egen buss i två dagar Sundsvall - Höga kusten - Umeå, Lycksele - Raggsjöliden t/r, hyrd buss i två dagar Arvidsjaur - Missenträsk - Storforsen - Moskosel samt Kiruna - Jukkasjärvi t/r
 • Lokala transporter i Umeå
 • Historisk guidning av Ådalen med fokus på Ådalen 1931 av Håkan Sjögren, fackordförande och bördig från Ådalen
 • Guidade visningar av Bildmuseet och Skulpturparken i Umeå
 • Föredrag om Umeå och vad det innebar för staden att vara Europas kulturhuvudstad 2014. Föredragshållare: Fredrik Lindegren, kulturchef vid Umeås kommun
 • Guidad visning av Torgny Lindgrens Raggsjöliden med besök i hemgården, byn,farmorsstugan och andra platser från Torgny Lindgrens böcker
 • Guidad visning av Sara Lidmans Missenträsk
 • Föredrag om den samiska kulturen
 • Guidade visningar av Ishotellet i Jukkasjärvi, Kiruna med stadsflytt och LKAB:s gruva i Kiruna
 • Besök på Ulvön, Skuleskogens Nationalpark,Gammstaden i Lycksele, Kyrkstaden i Arvidsjaur, Inlandsbanemuseet i Sorsele, Ajttemuseet i Jokkmokk
 • Del i dubbelrum på hotell av bra standard (3-4*) vid Höga kustenbron, Umeå, Storuman,Storforsen och Ishotellet i Jukkasjärvi. Även om du reser ensam kan du boka del i dubbelrum. Vill du ha enkelrum kan du boka det mot pristillägg.
 • Halvpension, frukost alla dagar samt lunch eller middag

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider som ej nämns ovan
 • Dryck

* I grundpriset ingår plats i liggvagnskupé med sex
bäddar (du väljer dam eller herr) mellan Kiruna och
Stockholm.
* Med pristillägg kan plats bokas i sovvagnskupé 2:a
klass med tre bäddar (du väljer dam eller herr) för 350
kr/pers. Är ni två personer som reser ihop kan ni även
boka kupén för eget bruk för 700 kr/pers.

Antal deltagare: 30 – 50 personer
Intresseanmälan senast den 11 april 2021: Världens Resor, tel 08-669 55 25 eller mejl info@varldensresor.se. Blir det fler som vill åka än det finns platser blir det lottdragning.

Fri avbokning fram till 90 dagar före avresa.

Detaljprogram
Klicka på länken om du vill ha informationen i PDF-format: Program för Höga kusten och Inlandsbanan