På den här resan kliver vi rätt in i Estlands brokiga historia och letar rätt på minnesrika orter med svensk anknytning. Det är alltid lika fascinerande att upptäcka mänskliga öden och historiska platser med starka band till Sverige. En resa med fokus på kultur och historia, men också livet idag på andra sidan Östersjön. Svensktalande färdledare, inträden och helpension ingår.
Dag 1
Kvällsfärja från Stockholm till Tallinn genom Stockholms vackra skärgård. Välkomstmiddag och föredrag “Estlandsvenskarnas historia”. Övernattning i bekväma A-hytter med fönster.
Dag 2
Uppgraderad frukost innan vår guide möter upp oss i Tallinn. På ön Moon besöker vi ett av Estlands främsta naturminnesmärken, kratern från Kaali meteoriten. Därefter välbevarade Kuressaare slott från 1200-talet på Ösel. Middag och spa på Georg Ots Spa Hotel direkt vid havet.
Dag 3
Färja till Dagö. Här fanns Kärrdal, en svensk by med 35 gårdar fram till 1810. Hör berättelsen om Ristimägi, täckt med olika kors med anknytning till deportationen av svenskar från Reigi 1781, platsen som hade varit svenskarnas hem i minst 400-500 år. Besök på Storhovet, godset tillhörande Jacob de la Gardie som ägde ön på 1600-talet. På Vaemla historiska ullfabrik finns fina ullvaror att köpa. Övernattning i pittoreska Hapsal, estlandssvenskarnas huvudstad. Middag och spa på Hestia Hotel Hapsal.
Dag 4
Före andra världskriget var Ormsö tillsammans med Nuckö centrum för Estlandssvenskarna. Rundtur till svenskbyarna innan lunch. På gravgården finns världens största samling av solkors. Vi besöker Paersgården, en traditionell estlandssvensk gård med vasstak och rökbastu som presenterar livet på Ormsö under 1900-talets första hälft. Middag och spa på Hestia Hotel Hapsal.
Dag 5
Stadsrundtur i Hapsal och ett besök på Aibolandmuseet. Dess 20 meter långa broderade tapet visar estlandssvenskarnas tusenåriga historia. Därefter Nuckö kyrka med både Gustav Adolfs och kung Carl XVI Gustavs underskrifter på dess stenar.Vi fortsätter till Padise, Cisterciensordens historiska kloster och Padise herrgård som har återställts av släkten Karl von Ramm. Promenad till Keila vattenfall. Middag och övernattning i centrala Tallinn.
Dag 6
Stadsrundtur i den bäst bevarade medeltida staden i norra Europa. Vi ser bl.a. svenska S:t Mikaelskyrkan och Gustav Adolf gymnasium som grundades 1631. Efter lunch utforskar vi Tallinn på egen hand. Avskedsmiddag och övernattning på Tallink i A-hytt.
Dag 7
Innan ankomst till Stockholm buffetfrukost i den mindre, lite lugnare restaurangen.
Färdledare Alexandra Widl
Jag levde många år i Stralsund, en viktig plats i Svenska Pommern. Det var här som mitt intresse för svenskminnen utanför dagens gränser väcktes och som slutligen förde mig till de svenska bygderna Estland. En upplevelse jag gärna vill dela med er!
Programmet i sin helhet hittar du här (ange kod SGS24): Svenskbygden i Estland
Programmet i PDF format kan du ladda ner här: Svenskbygden i Estland PDF
Preliminärt pris
Pris per person i delat dubbelrum: 18.300 kr
Enkelrumstillägg: 4.300 kr Priset inkluderar:
Datum: 2 - 8 september 2024
Gruppstorlek: 20 - 28 deltagare
Information och bokning:
Grönlandsresor
Du kan boka resan on-line genom att klicka på länken SVENSKBYGDEN I ESTLAND, ange kod SGS24 för att logga in.
Mejl: info@gronlandsresor.se Telefon: 08-556 269 70
Senaste kommentarer