Det okända Egypten med Nils Billing 17 - 27 februari och 10 - 20 mars 2022

Detta är en resa som börjar där den klassiska Egyptenresan slutar. Vi besöker bland annat Kairo, Luxor och kryssar på Nassersjön i Nubien på gränsen till Sudan, går in i gravar som nyligen öppnats och får genom Nils Billings guidning en levande bild av livet och historien i det gamla Egypten. Han läser hieroglyfer, tolkar och kommenterar pyramidernas och templens fördolda värld. Med oss har vi också en lokal, engelskspråkig guide som ger oss inblickar i dagens samhälle. För vår resa handlar inte bara om faraonerna, utan i högsta grad även om vanligt folk. Hur levde man för 4 000 år sedan? Hur var det möjligt att bygga dessa eviga monument? Varför gjorde man det? Vad har de haft för roll under årtusendena och vilken roll spelar de idag? Frågorna är många. En del kommer vi får svar på, andra förblir öppna och ytterligare nya föds säkerligen under resans gång.

Färdledare Nils Billing

Nils Billing ledde SGS uppskattade resor i Sudan. Han är egyptolog, religionshistoriker och författare. Dessutom har han ett intresse för människor, är lektor och docent vid Uppsala universitet och har varit en uppskattad färdledare på oräkneliga resor längs Nildalen. Han deltar sedan flera år i arkeologiska undersökningar i Egypten. Just nu skriver han en bok om Unis pyramid, som vi ska besöka, där han översätter och kommenterar texter vi finner i graven. Nils arbetar också på en översättning och kommentar av ”Det dolda rummets skrift”, en komposition man finner i de kungliga gravarna i Konungarnas dal. Den handlar om solens underjordiska färd genom natten. Under vår resa kommer han att dela med sig av sina djupa kunskaper, så att vi på plats bättre kan förstå det religiösa rummets mytologiska och rituella betydelse.   

Sällan har det grävts ut och forskats så mycket som de senaste åren i Egypten

Helt nya gravområden har grävts ut och öppnats för besökare och mediabevakningen är stor över de nya fynd som görs. I april 2021 fördes 22 kungliga mumier i en gyllene parad från Egyptiska museet till The National Museum of Egyptian Civilization, NMEC, där man avsatt en hel avdelning åt kungligheterna. I Luxor har arkeologer tillkännagett att de funnit ”The Lost Golden city” och det mödosamma arbetet med att gräva fram hela staden pågår fortfarande. Dagstidningar och TV har rapporterat om svenska Maria Nilssons och John Wards utgrävning i Silsila, där även Nils Billing är med i arbetet på plats. Det var här som stora delar av sandstenen bröts för byggnationen av de stora tempel i södra Egypten som vi ska besöka. I oktober 2019 rapporterade Vetenskapens värld om de nya fynden vid Cheopspyramiden som avslöjar ny kunskap om människorna som byggde den, hur transporter och matleveranser organiserades och hur monumentet i sig förändrade Egypten. Cheopspyramiden är ett av världens sju underverk, det enda som finns kvar idag.

 

Planerade höjdpunkter under resan

Giza är naturligtvis mest känt för sina tre stora pyramider, uppförda av tre generationer kungar under 2500-talet f. Kr. vid namn Cheops, Chefren och Mykerinos. Dock finns här oerhört mycket mer att se, från de till pyramiderna anslutande templen till mängder av samtida ämbetsmannagravar.

Sakkara är ett enormt begravningsområde cirka 2 mil söder om Kairo vid Nilen. Huvudstaden för 5 000–4 000 år sedan hette Memfis och Sakkara var stadens främsta plats för att begrava sina döda. Det mest kända gravmonumentet är farao Djosers trappstegspyramid från cirka 2680 f. Kr. Det är världens äldsta kända monumentala konstruktion i sten. Här finns också kung Unis pyramid i vilken man finner världens äldsta omfattande gravinskriptioner (ca 2350 f. Kr.). Från golv till tak ser vi kolumner med hieroglyftexter som omtalar hur gravens herre skall lämna underjorden och fara upp på himlen som en odödlig själ. Dem skall vi läsa tillsammans på plats! Omedelbart väster om Djosers pyramid ligger Serapeum, ett stort gravgalleri för de mumifierade så kallade Apis-tjurar som under sin livstid setts som manifestationsformer av Memfis huvudgud Ptah. Vi kan än idag se deras stora sarkofager av granit som väger upp till 70 ton (!).

Dahshur, 3 mil söder om Kairo, ligger längst söderut i det område som Unesco utsett till världsarv. Här finner man sju större pyramider, liksom flera ämbetsmannagravar. Två av de yngre pyramiderna har förstörts av tidens tand, medan andra, som den Svarta pyramiden, uppvisar en starkt eroderad om än mäktig kärna i obränt tegel. Men detta är också platsen för två av Egyptens bäst bevarade pyramider ända från 2600 f. Kr. Det är den Röda pyramiden och den Böjda pyramiden, vilka båda sedan 2019 är öppna för besökare. De uppfördes av kung Snofru, fadern till den kanske mer kände Cheops. I den Röda pyramiden leder en 79 meter lång tunnel in till tre välbevarade kammare i den 4 600 år gamla byggnaden. Även den intilliggande 18 meter höga kultpyramiden söder om den Böjda pyramiden har öppnats, vilket är första gången sedan den grävdes ut 1956. Den var uppförd för den döde kungens ka-själ, ett centralt fornegyptiskt begrepp som vi kommer finna anledning att diskutera under resan. Hela området från Gizaplatån till Dahshur upptogs 1979 på Unescos världsarvslista.

Meidum ligger söderut längs Nilen nära oasen Faijum. Här hittar vi ytterligare en kunglig pyramid som uppfördes av Cheops fader Snofru. Den har också kallats ”den falska pyramiden” på arabiska på grund av sin ovanliga skepnad och det avsides läget. Formen fick den genom att de yttre lagren kollapsade under antiken. Strax söder om Meidum når man sedan Faijum-oasen med de arkeologiska platserna Hawara och el-Lahun.  Från Hawara härstammar bland annat de porträtt på kistor från romartiden, de så kallade Faijum-porträtten, som i dag återfinns på olika museum runt om i världen. Annars är platsen mest känd för Amenemhat III:s pyramid från ca 1800 f. Kr., vars vidhängande tempel grekerna fann så invecklat att de kallade det ”Labyrinten”. Idag är mycket lite bevarat, men den romantiska auran lever i allra högra grad kvar. I El-Lahun finner man en annan pyramid från samma period, tillhörande Senusret II. Gravkammaren återfanns i slutet på 1800-talet av engelsmannen Sir Flinders Petrie och har nu, för första gången sedan dess, öppnats för allmänheten. Vi kan alltså gå in och svepas med av historiens vingslag!

Luxor är ett av de klassiska resmålen i Egypten med Luxortemplet och Karnak, båda knutna till guden Amon, och Konungarnas dal där Nya rikets härskare begravdes i dekorerade klippgravar. Vid vårt besök kommer vi att besöka dessa klassiker, men även andra tempel och gravar. De senaste fynden från Luxor kungjordes nu i oktober 2019: 30 färggranna, välbevarade kistor i trä. De tros ha tillhört religiösa ledare och deras familjer. Kistorna ska restaureras innan de visas upp på Egyptiska museet. Om vi har tur har The Lost Golden City i Luxor öppnat för besökare, men i skrivande stund pågår fortfarande arbetet att gräva ut staden. 

Assuan vid den första av Nilens katarakter utgjorde det forntida Egyptens gräns mot landet Nubien i söder. Idag är platsen kanske mest känd för den stora dammen, uppförd under 1960-talet, vilken skapade den 55 mil långa Nassersjön. Från dammen har man en milsvid utsikt, med Kalabsha-templet i söder och det enorma kraftverket i norr. I Assuan bröts graniten till olika byggnadsprojekt längs hela Nildalen. I ett av dessa stenbrott finner man en ofullbordad obelisk på över 1 000 ton. Ingen färdigställd obelisk var i närheten av dessa dimensioner, varför monumentet förblir ett mysterium i sig. Det finaste i Assuan är emellertid Isis-templet, vilket ursprungligen låg på ön Philae, men sedermera flyttades på grund av Nassersjön. Det var en av den forntida religionens sista utposter och stängdes först 551 e. Kr. av den östromerske kejsaren Justinianus.

Längs Nassersjön finns också många arkeologiska lämningar, då detta område var porten mot söder. De är svårtillgängliga och kräver ofta båt. 50 km söder om dammen ligger templet i Kalabsha, liksom templet i Philae är det flyttat undan dammens vattenmassor. Detta är det största i templet i norra Nubien och uppfördes av de sista ptolemeiska härskarna och kejsare Augustus till guden Mandulis, en lokal form av falkguden Horus. Alldeles i närheten finner vi templet i Beit Wali, inhugget i sandstensklippan på order av Ramses II (1200-talet f. Kr.). Det är huvudsakligen tillägnat guden Amon. 50 km vidare söderut fann man en gång i tiden guden Thoths tempel i el-Dakka, men vilket nu har flyttats till Wadi es-Sebua ytterligare 40 km motströms. Medan templet från Dakka hade uppförts under såväl nubiska som egyptiska härskare och sedermera romerska kejsare, hyser Wadi es-Sebua också ett tempel från Ramses II:s regering tillägnat solguden i hans olika manifestationer, Amon-Ra och Ra-Horachty. Ett tempel tillägnat samma gudar finner vi sedan 180 km söder om dammen i Amada, detta liksom de tidigare räddat undan dammen under 1960- och 70-talet. Här finns inte minst intressanta historiska texter. Längre söderut kommer man till Qasr Ibrim, vilket tjänade som fort under både faraonisk och romersk tid. Alla dessa tempel och platser i all ära, men huvudpunkten på en resa över Nassersjön förblir sannolikt klipptemplen i Abu Simbel, vilket liksom de tidigare templen är flyttade till en högre plats för att räddas till omvärlden. Det ena är tillägnat Ramses II och hans gudomlige fader, solguden Ra, det andra hans huvudhustru Nefertari, i sin tur kopplad till modergudinnan Hathor. 

Beskrivning av vårt 5-stjärniga fartyg M/S Nubian Sea

M/S Nubian Sea är ett 5-stjärnigt skepp från 1995. Vi bor i rymliga, bekväma hytter med privat badrum. På soldäck finns pool där du kan svalka dig eller ligga och njuta av stjärnhimmelen. Ombord kommer Nils Billing att hålla föredrag för oss och vi har gott om tid att prata om våra upplevelser och att umgås. Varje dag gör vi strandhugg för att utforska intressanta, arkeologiska platser.  Hytterna har panoramafönster, privat badrum med hårtork, TV med videokanaler, minibar, förstahjälpen-box, luftkonditionering med fjärrkontroll, telefon, safety box och läkare finns att tillkalla dygnet runt. 

 

Kortfattad resplan

Dag 1 Flyg till Kairo.
Dag 2 Dagsutflykt till Faijum – Meidum, Hawara och Lahun.
Dag 3 Fri förmiddag med möjlighet att besöka pyramiderna i Giza. På eftermiddagen utforskar vi The National Museum of Egyptian Civilization.Nattåg till Luxor.
Dag 4 Luxor – Västra sidan: Konungarnas dal, Memnons stoder, Medinet Habu (Ramses III:s dödstempel) och Deir el-Medina. Östra sidan: de stora templen i Karnak och Luxor.
Dag 5 Buss till Assuan. Eftermiddagen sightseeing innan vi går ombord på vår båt, MS Nubian Sea, där vi bor bekvämt 4 nätter. 
Dag 6–8 Kryssning på Nassersjön med dagliga strandhugg, föredrag och tid för umgänge.
Day 9 Flyg från Abu Simbel till Kairo.
Dag 10 Heldagsutflykt till Sakkara och Dahshur, samt besök på Egyptiska museet. 
Dag 11 Flyg hem. 

Fullständig resebeskrivning och dagsprogram

 

Resfakta

Datum: 17–27 februari och 10–20 mars 2022 (11 dagar)

Pris: 32 500 kr

Tillägg
Flygtillägg från Köpenhamn:
800 kr
Enkelrumstillägg totalt 10 nätter (5 hotellnätter, 4 kryssningsnätter, 1 natt på tåg): 5 600 kr
Enkelkupé 1 natt under tågresan: 550 kr/person (alternativ för dem som inte vill ha våningssäng)

Antal deltagare: max 25 SGS-are

I priset ingår:

  • Flygresa med Turkish Airlines från Stockholm och Göteborg till Kairo t/r i ekonomiklass inkl skatter. Flyg från Köpenhamn mot tillägg.
  • Klimatkompensation för flygresan
  • Nils Billing är vår svenska färdledare och ciceron
  • Lokal engelskspråkig guide
  • Del i dubbelrum 5 nätter
  • Del i dubbelhytt 4 nätter på 5-stjärniga M/S Nubian Sea
  • Del i tvåbäddskupé (våningssäng) 1 natt på nattåget mellan Kairo och Luxor
  • Helpension från frukost dag 2 till frukost dag 11
  • Alla exkursioner och utflykter enligt programmet inklusive entréavgifter (totalt ca 2 000 kr)
  • Alla transporter enligt programmet
  • Dricks
  • Hörsnäcka under guidningar
  • Praktisk information inför resan och litteraturtips

I priset ingår inte: visum som köps på flygplatsen ca USD 25, entréavgifter till pyramiderna i Giza, Cheops ca 28 USD, Khefren ca 8 USD och Mycerinus pyramid ca 8 USD, drycker, samt privata utgifter. Entréerna ligger utanför priset då säkert många av er har varit i dessa pyramider och kanske föredrar att göra ett annat besök.

Bokning: 
Enklast bokar du in dig via Gränslösa Resors internetbokning
Klicka här för att komma till bokningssidan

Naturligtvis kan du också kontakta Anna-Karin eller Lotta på Gränslösa Resor. Mejla  info@granslosaresor.se eller ring 0151-209 00. Adress: Marsjö Hvilan, 643 94 Vingåker 

Betalning: Anmälningsavgiften 2 500 kr per person betalas inom 10 dagar efter anmälan. Slutbetalning av resan ska ske senast 40 dagar innan avresa.

Avbokningsvillkor:  Från den 1 augusti till 41 dagar före avresa är avbokningskostnaden 2 500 kr per person och därefter är avbokningskostnaden 100% av resans pris.

Välkommen att höra av dig om du har frågor och funderingar! 

Adress: Gränslösa Resor
Marsjö Hvillan
643 94 Vingåker
Telefon: 0151-209 00
E-post: info@granslosaresor.se