Det okända Egypten med Nils Billing mars/april 2021

En resa som börjar där den klassiska Egyptenresan slutar. Vi besöker bland annat Kairo, Giza, Luxor och kryssar på Nassersjön i Nubien på gränsen till Sudan, går in i gravar som nyligen öppnats och får genom Nils Billings guidning en levande bild av livet och historien i det gamla Egypten. Han läser hieroglyfer, tolkar och kommenterar den fördolda värld som pyramidernas väggar ger oss tillträde till. Med oss har vi också en lokal, engelskspråkig guide som ger oss inblickar i dagens samhälle. Vår resa handlar inte bara om faraonerna, utan i högsta grad även om vanligt folk. Hur levde man för 4 000 år sedan? Hur var det möjligt att bygga dessa otroliga kistor, gångar och monument? Varför gjorde man det? Vad har de haft för roll då, under årtusendena och vilken roll spelar de idag? Frågorna är många. En del kommer vi får svar på under resan, andra förblir obesvarade och ytterligare nya föds säkerligen under resans gång.

Färdledare Nils Billing

Nils Billing ledde SGS uppskattade resor i Sudan. Han är egyptolog, religionshistoriker och författare. Dessutom har han ett intresse för människor, är lärare vid Uppsala universitet och har varit en uppskattad färdledare på oräkneliga resor i Egypten. Han deltar sedan flera år i arkeologiska undersökningar i Egypten. Just nu skriver han en bok om Unis pyramid, som vi ska besöka, där han översätter och kommenterar texter vi finner i graven. Nils skriver också en översättning och kommentar av ”Det dolda rummets skrift”, en komposition man finner i de kungliga gravarna i Konungarnas dal. Den handlar om solens underjordiska färd genom natten. Under vår resa kommer han att dela med sig av sina djupa kunskaper, så att vi på plats bättre kan förstå det religiösa rummets mytologiska och rituella betydelse.  

Sällan har det grävts ut och forskats så mycket som de senaste åren i Egypten

Helt nya gravområden har grävts ut och öppnats för besökare och mediabevakningen är stor över de nya fynd som görs. Dessutom är två nya museer under konstruktion, ett i Luxor och ett i Kairo, som beräknas öppna 2020. De ska visa en del av de nya pusselbitarna som dagens arkeologer funnit. Dagstidningar och TV har rapporterat om svenska Maria Nilssons och John Wards utgrävning i Silsila. Det var här som stora delar av sandstenen bröts för byggnationen av de stora tempel i södra Egypten som vi ska besöka. Vår färdledare är nu (okt 2019) i Silsila och deltar i utgrävningarna. Nyligen (27/10 2019) rapporterade Vetenskapens värld om de nya fynden vid Cheopspyramiden som avslöjar ny kunskap om människorna som byggde den, hur transporter och matleveranser organiserades och hur monumentet i sig förändrade Egypten. Cheopspyramiden är ett av världens sju underverk, det enda som finns kvar idag.

 

Planerade höjdpunkter under resan

Sakkara är ett enormt begravningsområde cirka 2 mil söder om Kairo vid Nilen. Huvudstaden för 5 000–4 000 år sedan hette Memfis och Sakkara var stadens främsta plats för att begrava sina döda. Det mest kända gravmonumentet är farao Djosers trappstegspyramid, från cirka 2680 f. kr. Det är världens äldsta kända monumentala konstruktion i sten. Här finns också kung Unis pyramid i vilken man finner världens äldsta omfattande gravinskriptioner (ca 2 350 f. Kr.). Från golv till tak ser vi kolumner med hieroglyftexter som omtalar hur gravens herre skall lämna underjorden och fara upp på himlen som en odödlig själ. Dem skall vi läsa tillsammans på plats!

I Serapeum återfinner vi ett begravningsfält för Apis tjurar. Apis var en fornegyptisk gud gestaltad som tjur. Vi kan än idag se deras stora sarkofager av granit som väger upp till 70 ton (!). Det mest fascinerande är kanske ändå omfattningen av byggnationen. Sakkara började grävas ut i mitten av 1800-talet och utgrävningar pågår fortfarande. Det senaste fyndet gjordes förra året då en verkstad för mumifiering upptäcktes och fem mumier med deras smyckade sarkofager grävdes fram. I och med det har forskarna fått mer klarhet i hur mumifieringen gick till på den tiden.

Dahshur, 4 mil söder om Kairo, ligger längst söder ut i det område som Unesco utsett till världsarv. Här har 7 pyramider grävts ut, liksom flera komplexa gravar. Två av de senaste pyramiderna har förstörts av tidens tand och andra, som den Svarta Pyramiden, har skadats svårt, men här finns två av Egyptens bäst bevarade tidiga pyramider från 2 600 f. Kr. Det är den Röda pyramiden och den Böjda pyramiden, vilka båda sedan 2019 är öppna för besökare. Den uppfördes av kung Snofru, fadern till den kanske mer kände Cheops. I den Röda pyramiden leder en 79 meter lång tunnel in till tre välbevarade kammare i den 4 600 år gamla byggnaden. Även den intilliggande 18 meter höga kultpyramiden söder om den Böjda pyramiden har öppnats, vilket är första gången sedan den grävdes ut 1956. Den var uppförd för den döde kungen ka-själ, ett centralt fornegyptiskt begrepp som vi kommer finna anledning att diskutera under resan.

Meidum ligger söder ut längs Nilen nära oasen Faijum. Här hittar vi pyramiden Meidum, ytterligare en kunglig pyramid som uppfördes av Chepos fader Snofru. Den har också kallats den falska pyramiden på arabiska på grund av den ovanliga formen och det avsides läget. Formen har den fått sedan de yttre lagren kollapsat.

I närheten ligger den arkeologiska platsen Hawara där man bland annat funnit papyrus från 100-talet och porträtt på kistor från romartiden, de så kallade Faijum-porträtten som i dag återfinns på olika museum runt om i världen. Annars är platsen mest känd för Amenemhat III:s pyramid från ca 1 800
f. Kr. Här fanns ett idag försvunnet tempel som grekerna fann så komplicerat att de kallade det ”Labyrinten”.

I El-Lahun finner man en annan pyramid från samma period, tillhörande Senusret II. Gravkammaren återfanns i slutet på 1800-talet av engelsmannen Sir Flinders Petrie och har nu, för första gången sedan dess, öppnats för allmänheten. Vi kan alltså gå in och svepas med av historiens vingslag!

Luxor är ett av de klassiska resmålen i Egypten med Luxortemplet, Karnak och Konungarnas dal som inte kräver någon närmare presentation. Vid vårt besök finns möjlighet att besöka dessa klassiker eller mindre kända tempel. De senaste fynden från Luxor kungjordes nu i oktober 2019, 30 färggranna, välbevarade kistor i trä. De tros ha tillhört religiösa ledare och deras familjer. Kistorna ska restaureras innan de visas upp på det nya Grand Egyptian Museum i Giza som är planerat att öppna 2020.

Abu Simbel kräver inte heller någon närmare presentation. Här återfinner vi ett av de imponerande klipptempel som Ramses II lät resa i Nubien och som flyttades då Assuandammen byggdes på 60-talet.

Assuan med dammen mellan Nilen och Nassersjön varifrån man har milsvid utsikt över sjön från Kalabshatemplet i söder till det enorma kraftverket i norr. Här ligger den Ofullständiga obelisken på över 1 000 ton fortfarande kvar där den övergavs efter att en spricka upptäckts. Det finaste i Assuan är kanske Philaetemplet på en ö i dammen, vilket är öppet för besökare.

Längs Nassersjön finns fina arkeologiska lämningar, då det var porten mot söder. De är svårtillgängliga och kräver ofta båt. Här återfinner vi Kalabshatemplet med intilliggande Beit el-Wali med utsökta målningar. Andra tempel kring sjön är Wadi es-Sebua, Lejonens dal, det grekisk-romerska templet Dakka, Amada-templet, det äldsta i Nubien, och Kasr Ibrim, som var en stad på den tid det begav sig.

De arkeologiska lämningarna vid Nassersjön har räddats av Unesco som finansierade flytten av dem, så att de inte skulle läggas under vatten när Assuandammen byggdes på 60-talet.

Hela området från Gizaplatån vid Kairo till Dahshur söderut längs Nilen har varit begravningsplats för invånarna i Memfis under olika perioder och 1979 upptogs det på Unescos världsarvslista.

Beskrivning av vårt 5-stjärniga fartyg M/S Nubian Sea

M/S Nubian Sea är ett 5-stjärnigt skepp från 1995. Vi bor i rymliga, bekväma hytter med privat badrum. På soldäck finns pool där du kan svalka dig eller ligga och njuta av stjärnhimmelen. Ombord kommer Nils Billing att hålla föredrag för oss och vi har gott om tid att prata om våra upplevelser och att umgås. Varje dag gör vi strandhugg för att utforska intressanta, arkeologiska platser.  Hytterna har panoramafönster, privat badrum med hårtork, TV med videokanaler, minibar, förstahjälpen-box, luftkonditionering med fjärrkontroll, telefon, safety box och läkare finns att tillkalla dygnet runt. 

 

Preliminärt program i korthet

Dag 1 Flyg till Kairo.
Dag 2 Dagsutflykt till Faijum – Meidum, Hawara och Lahun.
Dag 3 Besök på museum. Eftermiddagen fri med möjlighet att besöka pyramiderna i Giza. Nattåg till Luxor.
Dag 4 Luxor – Konungarnas dal, Karnak, Luxortemplet eller mindre kända tempel som Medinet Habu och Deir el-Medina utifrån önskemål.
Dag 5 Buss till Assuan. Eftermiddagen sightseeing innan vi går ombord på vår båt, MS Nubian Sea, där vi bor bekvämt 4 nätter. 
Dag 6–8 Kryssning på Nassersjön med dagliga strandhugg, föredrag och tid för umgänge.
Day 9 Flyg från Abu Simbel till Kairo.
Dag 10 Heldagsutflykt till Sakkara och Dahshur. 
Dag 11 Flyg hem. 

Resfakta

Tid: 11 dagar i mars eller början av april 2021

Budgeterat pris: cirka 30 000 kr

Antal deltagare: cirka 20 SGS-are

I priset ingår:

  • Svensk färdledare
  • Lokal engelskspråkig guide
  • Del i dubbelrum 6 nätter
  • Del i dubbelhytt 4 nätter på 5-stjärniga M/S Nubian Sea
  • Helpension
  • Alla exkursioner och utflykter enligt programmet inklusive entréavgifter (totalt ca 2 000 kr)
  • Alla transporter enligt programmet
  • Hörsnäcka under guidningar
  • Praktisk information inför resan och litteraturtips
  • Klimatkompensation för flyget

I priset ingår inte: visum som köps på flygplatsen, ca USD 25, samt privata utgifter

Intresseanmälan: Klicka på INTRESSEANMÄLAN och fyll i formuläret, du får en bekräftelse på din intresseanmälan via epost.
Du kan också kontakta Anna-Karin och Lotta på Gränslösa Resor via mejl info@granslosaresor.se eller telefon 0151-209 00

Ladda ner preliminär programbeskrivning som PDF

Välkommen att höra av dig om du har frågor och funderingar! 

Adress: Gränslösa Resor
Marsjö Hvillan
643 94 Vingåker
Telefon: 0151-209 00
E-post: info@granslosaresor.se