Andalusien och Gibraltarsund med Thomas Gustafsson 1 vecka i oktober 2021

Vår planerade jubileumskryssning på Guadalquivir kunde inte genomföras, men intresset var stort och många har framfört önskemål om att få resa till Andalusien med Thomas Gustafsson som ciceron.

Vår bas under resan blir Andalusiens huvudstad Sevilla, perfekt beläget för att kunna utforska regionens sevärdheter. Vi kommer också att sätta fokus på Gibraltar Sund och de två spännande exklaverna, Gibraltar och Ceuta. Under antiken var Medelhavet det stora världshavet och Gibraltar sund var öppningen ut mot det okända och världens slut. Här vid utloppet fanns en gång enligt myten, Herkules Stoder, som än idag finns idag ingår i det spanska stadsvapnet. Tanken är att vi ska övernatta en natt i Gibraltar och en i Ceuta och eventuellt blir det också en liten sväng in i Marocko.

 

Sevilla
Regionhuvudstaden bjuder på många historiska sevärdheter som ett av stadens landmärken, Torre del Oro, det runda och tjocka tornet, där guldet från Latinamerika förvarades. I den pampiga byggnaden Archivo de los Indios som är ett världsarv finns alla dokument från erövringens tid. Det är ett av tre världsarv som vi besöker i Sevilla. Slottet El Alcázar, ursprungligen ett moriskt fort, är det andra och i stadens katedral, som är det tredje, finns kryptan med Christofer Columbus kista. Det är ett ståtligt monument som påminner om Spaniens status som världsimperium. Själva klocktornet La Giralda var ursprungligen bönetornet i katedralens föregångare, en arabiska moské.

Cordoba
En sevärd stad med flera byggnadsverk som vittnar om Córdobas kulturella guldålder, då staden var ett eget kalifat och Europas mest utvecklade samhälle. I de gamla judiska kvarteren, La Juderia, vandrar vi genom slingrande gränder bland låga vitkalkade hus. Här finns också den berömda moskén, La Mezquita, uppförd mellan 786 och 1100.  De dubbla valvbågarna i pelarhallen, som ger det mjuka ljuset, bärs upp av mer än tusen kolonner i jaspis, onyx, marmor och granit vars kapitäl tagits från det tidigare romerska templet och andra romerska och bysantinska ruiner i staden. I moskén finns också flera vackra hästskobågar och förgyllda bönenischer. La Mezquita är världens tredje största moské och den största i Europa.

Cádiz och Jerez de la Frontera
På väg från Sevilla till Gibraltar besöker vi två intressanta städer, Jerez de la Frontera och Cádiz. Till Jerez vallfärdar såväl hästtokiga som vinkännare från hela världen, tack vare den kungliga andalusiska ryttarskolan och stadens sherrybodegor. Vi gör en stadsrundtur och provsmakar sherry. Kuststaden Cádiz är västlandets äldsta stad har en välbevarad stadsmur, livfull hamn och innanför den ligger små gränder och låga hus. Den moderna delen av staden ligger vid playan.

Gibraltar och Ceuta
Gibraltar är brittiskt territorium och här bor ca 30 000 människor, en liten bit av England med en spansk touch. Man kan dricka och äta i engelsk stil, t ex Fish and chips. Efter Brexit är Gibraltarfrågan åter igen högaktuell. Thomas berättar om hur tongångarna går i Spanien. Vi fortsätter med båt över Gibraltar sund till den spanska exklaven Ceuta i Nordafrika. Ceuta, med en mycket gammal hamn och muromgärdad stadskärna, ockuperades av Portugal 1415 och tillföll Spanien 1580. Gränsen mellan Ceuta och Marocko skyddas av ett staket, som byggdes av Spanien för att stoppa illegal invandring och smuggling. Kostnaden för att bygga staketet var 30 miljoner euro och det finansierades delvis av Europeiska unionen. Vi gör en stadsrundtur och kanske också ett besök i Marocko. Planen är att bo en natt i Gibraltar och en i Ceuta, så att vi får ordentligt med tid att uppleva de båda exklaverna.

Ciceron och färdledare är spanienkännaren Thomas Gustafsson

Genom vår mycket uppskattade färdledare, Thomas Gustafsson, får vi en spanienupplevelse utöver det vanliga. Thomas är journalist, författare och Sveriges främsta Spanienkännare. Han har under många år varit verksam som korrespondent i Spanien varifrån han skrivit flera hyllade böcker, bland annat verket ”Spanien: En färd genom historien” aktuell i en ny utgåva 2020.

 

 

 

Fakta

Budgeterat pris: 25 000 kr

Tid: 1 vecka (7-8 dagar) i oktober 2021

Antal deltagare: max 25 SGS-are

Information och intresseanmälan: Enklast bokar du in dig genom att klicka på länken och sedan fylla i formuläret: Intresseanmälan Andalusien

Självklart kan du också kontakta Lotta och Anna-Karin på Gränslösa Resor, e-post info@granslosaresor.se eller telefon 0151-209 00

Klicka på länken om du vill ha informationen i PDF-format: Program