Expedition Sydatlantens ensliga öar: Sydgeorgien–Tristan da Cunha-St Helena 25 mars - 16 april 2023

Som traditionen bjuder ankrar vi upp på redden utanför Jamestown på St Helena.Vi reser med ett av polartrakternas modernaste fartyg, det helt nybyggda m/v Janssonius. Hon har tillbringat vintersäsongen, ”The Austral summer”, i Antarktis och vänder i mars norrut för att under sommarsäsongen trafikera Arktis. Vi är gäster ombord på hennes färd mellan halvkloten. Vår båtresa tar oss till tre av Atlantens mest otillgängliga ögrupper och öar: Sydgeorgien, Tristan da Cunha och St Helena. Tristan da Cunha är världens mest ensligt belägna samhälle och den bebodda plats som ligger allra längst bort från fastlandet. Expeditionen leds av sjökapten Torbjörn Svensson som vid flertal tillfällen besökt samtliga öar. Torbjörn är son till författaren och konstnären Roland Svensson som under längre perioder vistades på Tristan och St Helena. På Tristan och St Helena lever minnet efter Roland och öborna tar emot oss som vänner.

Sjökapten Torbjörn Svensson med fru Pia Söderberg.Färdledare och föreläsare: Sjökapten Torbjörn Svensson är son till Roland Svensson, som bl a skrev klassikerna Ensliga öar och Skärgårdsliv i gången tid. Genom sin far har Torbjörn en stark anknytning till öarna och han ser fram emot att få presentera sina vänner på Tristan för oss SGS-are. Torbjörn har besökt Tristan och St Helena som befälhavare på kryssningsexpeditionsfartyg och han har gjort flera besök på Sydgeorgien, Antarktiska halvön och i Ushuaia. Torbjörns liv har till stor del handlat om sjöfart. På 1980-talet var han VD för pionjärexpeditionsfartygen m/v Lindblad Polaris och Lindblad Explorer, samt ägare av och befälhavare på s/s Saltsjön under drygt 25 år. Torbjörn har varit en mycket uppskattad färdledare på de resor han lett genom åren. Under vår resa assisteras han av sin fru Pia Söderberg, som ofta följt med på Torbjörns resor över haven. Pia har varit VD för Blidösundsbolaget och senare delaktig i driften av s/s Saltsjön. Idag äger och driver hon restaurang- och konferensanläggningen Carlshälls Gård tillsammans med sin make.

Resfakta

Preliminärt datum: 23 mars - 16 april 2023

Preliminärt pris: från 110 000 kr beroende på hyttkategori

Antal deltagare: minst 10

I priset ingår:

 • Klimatkompensation för flyget
 • Del i bokad hytt ombord på m/v Janssonius
 • Helpension utom en lunch från middag dag 1 till frukost dag 28
 • Alla exkursioner och utflykter enligt programmet
 • Föreläsningar på svenska av färdledaren
 • Föredrag på engelska av båtens naturguider och ledare
 • Läkare ombord med grundläggande sjukvårdsutrustning
 • Lån av gummistövlar
 • Transfer av bagaget till båten i Ushuaia och till hotellet respektive flygplatsen på St Helena
 • Hamnavgifter och diverse serviceskatter
 • Fri tillgång till snacks, vatten, kaffe, te och chokladdryck
 • Praktisk information inför resan och litteraturtips
 • Flyg från St Helena till Johannesburg

I priset ingår inte: flyg till Ushuaia och från Johannesburg, arrangemang i Ushuaia och Johannesburg, 2 lunch och eventuell egen utflykt på de två fria dagarna på St Helena, dricks ombord (ca 100 kr/dag)

Pass och visum
Giltigt pass erfordras men visum behövs inte enligt nu gällande regler.

Flyg till Ushuaia och hem från Johannesburg
Flyget har ännu inte har öppnad för bokning, varför vi återkommer med aktuella flygtider och pris i månadsskiftet maj/juni. Uppgifterna nedan är därför preliminära. Du kan också välja att boka ditt eget flyg till Ushuaia och hem från Johannesburg. Boka då ett flyg med god marginal, så att du inte missar båten. Likaså behöver du ta höjd för att flyget från St Helena ibland är kraftigt försenat (i sällsynta fall i dagar). Kontakta oss innan du bokar din egen flygbiljett, så att inga ändringar skett!

Logi och utflylkter
I Buenos Aires blir det sannolikt en övernattning, men låt oss avvakta aktuella flygtider.

I Ushuaia bor vi på Canal Beagle Hotel eller motsvarande centralt beläget hotell. Torbjörn kan staden väl och kommer göra en stadsrundtur första dagen och bland annat besöka Museo Antártico Ushuaia. Vi hjälper också till om det är någon som vill göra en egen utflykt.

I Johannesburg bor vi på Safari Club Hotel nära flygplatsen eller motsvarande. Vi har en heldag till vårt förfogande och du kommer få förslag på utflylter du kan göra, till exempel en stadsrundtur i centrala Johannesburg, safari, ett besök i Soweto eller vid Sterkfontein-grottorna.

Budgeterat pris för flyg till Ushuaia och hem från Johannesburg, logi och transfers: 25 000–29 000 kr

Vårt fartyg m/v Janssonius
Janssonius är Ocean Wide Expeditions nyaste och mest avancerade fartyg. Hon är optimerad för expeditioner i Arktis och Antarktis. Förutom högsta isklass har hon stabilisatorer, vilket gör att hon går jämnare och stadigare genom vattnet än sitt systerfartyg m/v Plancius. Dessutom överträffar hon alla miljökrav som ställs enligt Polar Code. Ett av däcken ombord är avsatt för observationer med stora panoramafönster och separat föreläsningssal. Där kommer vi få njuta av många intressanta föreläsningar av personalen ombord på engelska, men också på svenska av vår egen ledare Torbjörn. Båten har två utgångar med plattformar för att lätt kunna gå i och ur gummibåtarna som tar oss iland. Från dessa kan man också lätt gå i och ur kajaker.

Fakta:
Passagerare                                       170 personer i 80 hytter
Besättning och personal                       72 personer
Längd                                                  107,6 m
Bredd                                                    17,6 m
Djupgående                                            5,3 m
Isklass                                                  Polar Class 6 (motsvarande 1A-Super)
Deplacement                                     5 590 ton
Motor                                                 2 x ABC huvudmotorer, totalt 4 200 kW
Fart                                                       15 knop

 

AlbatrossVäder och vind
Det är höst på södra halvklotet. I Ushuaia där vår resa börjar är det 2–10 plusgrader, medan det på St Helena där resan slutar är 20–25 grader. Den för­härskande vin­den är sydvästlig och vi räknar med stadiga, akter­­liga vågor, vilket gör att fartyget rullar mjukt. Vi går inte genom det ökända Drake Passage, utan sätter direkt kurs mot Syd­­geor­gien rakt öster ut från Ushuaia. Nor­malt blåser det cirka 4–8 m/s, men vi är till havs och naturligtvis kan oväder dra in. Vi räknar inte med hård sjö, men rekom­­men­­de­­rar att du har sjö­sjuke­plåster i början, så att kroppen hinner vänja sig.

Svårighetsgrad och hälsodeklaration
Resan är inte särskilt fysiskt krävande, men vi är långt från medicinsk hjälp – utöver vår läkare ombord. Därför kommer du att få fylla i ett formulär om din hälsa och vi förbehåller oss rätten att kräva läkarintyg. Vår samarbetspartner nekar mycket sällan någon att delta, men informationen är mycket bra att ha om något skulle hända under resan. Du ska kunna gå i trappor och på landgången samt ta dig i och ur gummibåtarna som tar oss i land. Stadiga händer till din hjälp finns alltid. På utflykterna går vi till fots och det finns inte alltid stigar, utan bitvis kan det vara terräng och kuperat. Vi är ute flera timmar och du följer med på de utflykter du känner att du kan och vill delta på.  Det finns alltid möjlighet att stanna på båten.

Intresseanmälan

Du kan redan nu göra en icke bindande intresseanmälan till resan genom att klicka på BOKA knappen nedan. Vi räknar med att pris och definitivt program ska vara färdigt i juni 2021 och detta skickas till dig som gjort en intresseanmälan.

Du kan boka resan direkt genom att klicka på BOKA
Det går också bra att ringa eller mejla till Gränslösa Resor. Tel 0151-209 00 Mejl: info@granslosaresor.se 

Resevillkor och betalning

Betalning: Anmälningsavgiften är 20 000 kr och ska betalas inom 10 dagar från att plats bekräftats. Du får en faktura när du anmäler dig. Slutbetalning ska vara Gränslösa Resor till handa senast den 30 december 2021.

Avbokning: Behöver du avboka resan ringer du eller mejlar till Gränslösa Resor. Fram till den 30 december 2021 är kostnaden anmälningsavgiften 20 000 kr. Därefter fram till den 20 januari 2022 är kostanden 50 % av resans pris. Vid avbokning därefter äger arrangören rätt att innehålla hela resans pris. Se därför över ditt avbeställningsskydd. Vill du komplettera ditt avbeställningsskydd kan Gränslösa Resor förmedla Gouda Reseförsäkringars avbeställningsskydd. Priset är 5% av det belopp du vill försäkra.

 

Lotta Borgiel på Gränslösa Resor besvarar frågor:

Adress: Gränslösa Resor
Marsjö Hvillan
643 94 Vingåker
Telefon: 0151-209 00
E-post: info@granslosaresor.se