
Stora tågresan genom Asien - med tåg och båt från Bangkok till Tokyo
Drömmen om en panasiatisk järnväg går tillbaka till de europeiska kolonialmakternas tid i Kina och Sydostasien. De ville länka samman sina fragmenterade järnvägssystem till ett. Man ville bygga tåglinjer som sammanförde Singapore med Kina och Indien med Indokina. På grund av världskrigen förverkligades inte drömmen. År 2006 togs idén upp igen och Trans Asian Railway Network-avtalet tecknades mellan 18 länder. Inom ramen för detta avtal byggs rutten Kunming–Singapore. Den ska gå från södra Kina via Vientiane, nordöstra Thailand, Bangkok och Malaysia för att sluta i Singapore. Sammanlänkat med Vietnam, Kambodja och Myanmar så får den nya höghastighetsjärnvägen en längd på 6600 km. De asiatiska länderna länkas samman med de mest ambitiösa höghastighetsprojekten i världen. Japan var först ut av alla med Shinkansen tåg till Tokyo OS 1964. Kina har byggt mer höghastighetsjärnväg de senaste tio åren än vad resten av världen byggt järnväg totalt sett sedan andra världskriget.
Vår resa börjar i Thailand där järnvägen genom Isaanregionen har sina rötter helt tillbaka till kung Chulalongkorn och 1892. Det blir en intressant kontrast till höghastighetstågen vi senare reser med. En ny järnvägsstation ska öppna i Bangkok 2022 och höghastighetslinjen är planerad att invigas 2023, så snart är denna upplevelse ett minne blott. Laos har knappt järnväg och börjar med höghastighetståg från start. Rälsen mellan Kunming och Vientiane ska öppna på landets nationaldag den 2 december i år. Därmed ges möjlighet att resa med tåg hela vägen från Bangkok till Tokyo, så när som på sträckan mellan Shanghai och Osaka. Vi blir lite av pionjärer för framtidens resande i Asien!
I nordöstra Thailand möter vi det genuina Thailand med ett kulturarv från Angkorrikets storhetsdagar. Här är vår färdledare, Per Sundbergs, hemtrakter sedan årtionden. Resan fortsätter sedan genom det natursköna Laos. Laotier och thailändare är brödrafolk på var sin sida om Mekongfloden. Innan fransmännens entré som kolonialmakt såg man aldrig den mäktiga floden som gränssättande utan som en länk. Med det helt nya tåget reser vi sedan genom södra Kinas karstlandskap, befolkat av talrika minoritetsgrupper. Framme i Shanghai väntar färjan och med slowboat färdas vi mellan finansmetropolerna Shanghai och Osaka. I Japan fortsätter vår resa med tåg och vi utforskar Kyotos kulturarv, njuter av vyer över Fuji och avslutar i Tokyos traditionsbundna, tidlösa modernitet.
Resan är planerad under perioden då taifolken tackar vattengudinnan för regnperiodens vatten till rismarkerna, vilket firas med den graciösa Loi Krathongfestivalen. Flytetyg med blommor och stearinljus driver på floderna och ljuslanternor lyser upp himlen. När vi cirka tre veckor senare anländer till Japan ”brinner lönnarna” och höstfärgerna är normalt sett som vackrast.
Färdledare
Ledare för resan är Per Sundberg som har en gedigen erfarenhet av Asien. Han är bosatt i Chiang Mai i norra Thailand och har planerat och lett rundresor i Asien sedan 1998. Han talar thai och har bott både i Peking och Tokyo. Per är historiker med en passion för kulturer och människor.
Resefakta
Budgeterat pris: 75 000–100 000 kr
Tid: 3–4 veckor hösten 2023
Intresseanmälan: Kontakta Lotta och Anna-Karin på Gränslösa Resor, e-post info@granslosaresor.se eller telefon 0151-209 00
Senaste kommentarer